Поради недостига на пари в брой и галопиращата инфлация централната банка на Венецуела ще емитира банкноти от по 500 и 5000 боливара. Това съобщи в петък президентът Николас Мадуро, информира Франс прес.

Новите купюри скоро ще бъдат пуснати в обращение, увери в телевизионния ефир държавният глава. В момента най-едрите банкноти в страната имат номинал 100 боливара - толкова струва един бонбон, посочва АФП.

От седмица насам венецуелците изпитват остър недостиг на пари в брой, което води до дълги опашки пред банките и банкоматите. 

Същевременно се срива и националната валута - през последните три месеца боливарът спадна със 75 на сто спрямо долара, а инфлацията е вече неконтролируема. Очаква се тази година тя да е 475%, а през 2017 г. да експлодира, достигайки 1660%, прогнозира МВФ.

Венецуела изживява една от най-тежките икономически кризи в своята история. Съсипва я спадът в цените на петрола, източник на 96% от валутните й приходи.

Президентът заяви, че недостигът на кеш е провокиран умишлено чрез "операция, която води от (колумбийския град) Кукута фашистката десница, съюзена с колумбийските мафии, с цел да остави страната без пари".

Според държавния глава на границата между двете страни "има цели складове с венецуелски банкноти", затова е разпоредил да бъдат конфискувани от въоръжените сили.

В петък Мадуро каза още, че Венецуела е "атакувана" откъм своята система за електронни плащания, за да се породи хаос в страната и да избухне насилие из улиците.

Вчера ред магазини в Каракас наистина бяха препълнени заради отказ в системата за разплащания. Дружеството Кредикард, което според Мадуро управлява половината от трансакциите, обясни станалото с повреда в софтуера.

Експертът икономист Енкел Гарсия обяснява недостига на пари в брой с това, че правителството не е успяло да поддържа ритъма за емитиране на банкноти заради по-високата инфлация от миналогодишната - 180,9 на сто. "За да купиш нещо, което е струвало 100 боливара през 2008 г., днес трябва да платиш 10 000 боливара", обяснява той.

В телевизионното си обръщение президентът Мадуро обвини "дясната" опозиция, че се стреми към "държавен преврат" и прави "маневри", за да прекъсне протичащия диалог между властта и опозицията.

Чавистката власт и опозиционните сили, които имат вече мнозинство в парламента, започнаха на 30 октомври преговори, целящи да сложат край на тежката политическа и икономическа криза в страната. Те бяха организирани с посредничеството на Ватикана и Съюза на южноамериканските държави (УНАСУР).

Във вторник се очаква нов преговорен тур, но двете страни от няколко дни си отправят взаимни обвинения в неспазване на поетите ангажименти и заплашват да прекъснат диалога, отбелязва АФП, цитирана от БТА.