Папата въведе нова категория за канонизиране - да жертваш живота си, спасявайки други
Светци ще стават хора, водили благочестив християнски живот и правят нещо, за което знаят, че ще доведе до сигурна и относително бърза смърт
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
папата, франциск, канонизиране
Снимка: Reuters

Папа Франциск направи една от най-значителните промени от векове в процедурата по канонизиране на римокатолическата църква, като въведе четвърта категория за хора, които жертват живота си, за да спасят други, предаде Ройтерс.

Досега канонизирането важеше само за три категории хора - мъчениците, които са убити заради омраза към християнството, живелите изключително добродетелен християнски живот и хора с репутация за святост много години след смъртта им.

Ватикана съобщи, че папата е издал декрет, с който добавя четвърто основание някой да бъде обявен за светец. То ще важи за хора, които са водили благочестив християнски живот и правят нещо, за което знаят, че ще доведе до сигурна и относително бърза смърт.

Един пример е полският свещеник Максимилиан Колбе, който е бил в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц по време на Втората световна война. Колбе предлага да заеме мястото на друг концлагерист, който бил осъден на смърт чрез гладуване като част от колективно наказание за бягство. Нацистите убиват Колбе със смъртоносна инжекция карболова киселина.

Колбе е канонизиран през 1982 г.

Кандидатите за канонизиране по новата категория за жертване на собствения живот също като останалите ще трябва да имат две регистрирани чудеса, за да могат да станат светци.

Чудесата обикновено са случаи на медицински необясними изцелявания.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре