Папа Франциск направи постоянно решението си свещеници да опрощават аборти. Той въведе мярката като част от Свещената година на милосърдието, която официално приключи в неделя.

„Отсега нататък разрешавам на всички свещеници, по силата на тяхната служба, способността да опрощават тези, които са извършили греха на направения аборт“, написа той в писмо, слагащо официално край на Свещената година.

Въпреки това 79-годишният папа заяви, че трябва да „заяви колкото се може по-категорично, че абортът е смъртен грях, тъй като слага край на невинен живот“.

Папата каза също, че ще направи опрощаването на аборта постоянно, тъй като независимо от края на свещения за католиците период, милостта сама по себе си не приключва и т. нар. грешници трябва да получат шанс за разкаяние.

„Мога и трябва да заявя, че няма грях, който Божията милост да не може да достигне и премахне, стига да има покаяно сърце, търсещо помирение с Отеца“, написа още той в писмото. „Нека в този смисъл всеки свещеник да бъде водител, подкрепа и утеха за разкаялите се в пътуването им към това специално помирение“, допълни той.