Папа Франциск призова за зачитане на човешките права и прекратяване на насилието във Венецуела, предаде Ройтерс. В размирната страна, където не достигат дори стоки от първа необходимост, бяха убити близо 30 души при протести през април.

Главата на Римокатолическата църква осъди в традиционната си неделна проповед пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър" "дълбоката хуманитарна, социална, политическа и икономическа криза, която изтощава населението."

Венецуелската опозиция настоява за избори, автономност на парламента, където тя има мнозинство, хуманитарна помощ от чужбина за облекчаване на икономическата криза и свобода за над 100 активисти, хвърлени в затвора от правителството на президента Николас Мадуро.

"Отправям сърдечен призив към правителството и всички елементи на венецуелското общество да избягват формите на насилите, да зачитат човешките права и да търсят решение по пътя на преговорите", каза папа Франциск.

На пресконференция при завръщането си от двудневно посещение в Египет папа Франциск защити неотдавнашното си сравнение на препълнените бежански лагери с концентрационни лагери.

"Не беше лапсус. Има бежански лагери, които са истински концентрационни лагери", заяви папата. На 22 април папата обяви на специална религиозна служба в Рим, че "много бежански лагери са концентрационни лагери заради пренаселването им".

Някои еврейски групи разкритикуваха това изказване на папата заради нацистките концлагери, а други го определиха като оправдано.