Папа Франциск призова днес всяка европейска енория и религиозна общност да приеме по едно бежанско семейство като жест на солидарност, предаде Ройтерс.

Той отправи този призив по време на редовното си неделно обръщение във Ватикана. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от множеството на площад "Св. Петър".

Папата каза, че Ватиканът, където има две енории, ще приеме две семейства на бежанци още в близките дни. Той използва термина "бежанци" вместо "мигранти", който според някои тълкувания имал негативно звучене.

"В навечерието на Юбилейната година на милосърдието отправям призив към енориите, към религиозните общности, манастири и светилища в цяла Европа да дадат конкретен израз на Евангелието и да приемат по едно семейство бежанци. Всяка европейска енория, религиозна общност, манастир и светилище да окаже гостоприемство на едно семейство, като се започне от моята Римска епархия", посочи той.

"Обръщам се към моите братя, европейски епископи и истински пастири, да подкрепят този мой призив в техните епархии, припомняйки че милосърдието е второто име на любовта. Това, което ще направите само за едно (семейство) от тях, ще го направите за мен, мои по-малки братя. Двете енории във Ватикана също ще приемат в близките дни две семейства бежанци," каза папата.

Римската епархия, на която папата е епископ, е разделена на 5 сектора, всеки един оглавяван от помощник епископ. Епархията обхваща 334 енории, към които се прибавят още две в предградието Остия, които са пряко подчинени на Ватикана, както и двете енории на ватиканска територия, чиито храмове са "Свети Петър" и "Света Ана".