Папа Франциск разкри в свое интервю за италианското издание „Кориере де ла сера“, че е получил гневно обаждане от германския канцлер Ангела Меркел, след като в своя реч сравни Европа с бездетна жена, предаде АФП.

В изказване пред Европейския парламент ноември 2014 г той заявил, че континентът „вече е старица, не е плодовит и изпълнен с живот“.

„Тя (Меркел) ме попита дали наистина смятам, че Европа вече не може да има деца“, посочи папата. Той е отговорил на канцлера, че Европа може да има деца заради своите силни и дълбоки корени. „В най-тъмните моменти тя (Европа) винаги е показвала, че има неочаквани възможности“, е казал още папата на Меркел.

В своето интервю Фрнациск също така заяви, че според него Русия може да допринесе много за световния мир.

„Също като Китай, Русия има много какво да даде“, посочи папата като подчерта, че възгледите на Ватикана и Москва са се доближили в някои случаи около кризите в Близкия изток.

Този петък Франциск и руският патриарх Кирил ще разговарят за първи път. Това ще се случи на среща между лидерите на Римокатолическата и Руската православна църква - първата от XI век насам, когато схизмата разделя източния и западния клон на християнството.