Папа Франциск заминава днес на осемдневна обиколка в три латиноамерикански страни - Еквадор, Боливия и Парагвай, предаде Франс прес.

Пътуването му ще продължи до 12 юли и ще бъде най-продължителното зад граница, откакто той беше избран за глава на Римокатолическата църква.

По време на обиколката папата ще отслужи 5 големи литургии на открито и ще произнесе 22 речи. Той ще се качи 7 пъти на самолет и обиколката му ще е с обща дължина от 24 000 километра.

Кито и Гуаякил в Еквадор, Пас и Санта Крус в Боливия, Асунсион и Каакупе в Парагвай – това са местата, които 78-годишният папа ще посети по време на обиколката си.

Въпреки рисковете Франциск ще пътува с открита кола много пъти, защото иска да е в близък контакт с местното население. Така например той ще бъде в открита кола в бедния квартал Банадо Норте в Асунсион в Парагвай.

Папата не изключи възможността да подъвче листа от кока по време на пътуването си в Боливия, за да понесе по-леко височината болест, когато ще бъде в Пас, град на 3700 метра надморска височина.

„Знаем, че Франциск обича да споделя местните обичаи”, коментира по този повод говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

На месите на открито, които ще отслужи папата, ще звучат молитви и песнопения на езиците на местните народи гуарани, кечуа и амайра.