Папа Франциск забрани продажбата на цигари във Ватикана
"Светият престол не може да съдейства на практика, която явно вреди на здравето на хората", казват от Ватикана
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Папата
Снимка: Reuters

Папа Франциск е издал заповед за прекратяване на продажбата на цигари на територията на Ватикана от догодина поради опасения за здравето на пушачите. Това съобщи днес говорителят на Светия престол Грег Бърк, цитиран от Ройтерс.

Той се позова на статистики на Световната здравна организация, че пушенето убива над седем милиона човека годишно, и подчерта, че "Светият престол не може да съдейства на практика, която явно вреди на здравето на хората".

Папа Франциск с призив: Оставете телефоните по време на литургия„Литургията не е спектакъл”, каза той

На територията на папската държава цигарите се продават на служители и на пенсионери на цени, значително по-ниски от тези в Италия. Служителите имат право да купуват по пет стека месечно и мнозина италианци молят свои познати, които са на работа във Ватикана, да ги снабдяват с евтини цигари, отбелязва Ройтерс.

Бърк призна, че търговията с цигари носи приходи на Светия престол, но подчерта, че "никоя печалба не може да бъда оправдана с цената на живота на хората". Продажбата на пури във Ватикана ще остане разрешена поне още известно време, защото техният дим не се вдишва, уточни той.

Папата призова за реакция по проблемите с глада, климата и миграциятаРечта му беше посрещната със ставане на крака и ръкопляскане

Ватикана е една от малкото държави в света, забранили тютюнопушенето на своя територия. В Бутан, където се смята, че пушенето вреди на кармата на човека, продажбата на тютюневи изделия е забранена още през 2005 г., посочва Ройтерс.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре