Папа Франциск прие на аудиенция министър-председателя Бойко Борисов, който е на официално посещение във Ватикана и Италия за най-големите извън България чествания на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Премиерът заяви пред папата, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия,  винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи, съобщиха от правителствения пресцентър.

Борисов подари на папа Франциск подарък с изключително духовна стойност - хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – подарък, какъвто за първи път се прави на папата. Хранителницата е била изработена по специална молба на премиера до игумена на Рилската Света обител, уточняват от пресцентъра.

Премиерът Борисов представи на папата членовете на водената от него делегация, в която са включени министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на отбраната Николай Ненчев и народните представители Димитър Главчев, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски, Борислав Борисов, Полина Карастоянова, Марияна Георгиева и Мариана Бояджиева.

Аудиенцията се състоя в библиотечната зала на папските покои в Апостолическия дворец. Това е комплекс от сгради, строени в различни епохи между 12-и и 19-и век. Те заемат обща площ от 162 хиляди квадратни метра и имат над 1000 помещения, в които освен папските покои е разположен Държавният секретариат (съпоставим с правителство в светска държава) и още две ведомства, както и Ватиканските музеи, Апостолическата ватиканска библиотека и Тайният ватикански архив, уточнява БТА.

Библиотечната зала на папските покои е място за заседания наКардиналския съвет и за срещи на Светия отец с някои от най-високопоставените гости. След възкачването на Свети Петровия престол Франциск пожела да обитава малък апартамент в кардиналския дом "Света Марта", където приема и посетители от чужбина, а аудиенции в Апостолическия дворец дава рядко и по особено тържествени поводи.

След аудиенцията премиерът посети Държавния секретариат, където води разговор с държавния секретар кардинал Пиетро Паролин, чийто функции са сравними с тези на министър-председател в светска държава. Кардиналът получи изработени по поръчка два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.