Папа Франциск предложи да се определи фиксирана дата за  Великден така, че той да може да се празнува заедно с  Православната църква, съобщи днес "Радио Ватикана", цитирано от  ДПА.

Великден е най-големият християнски празник, отбелязващ  Възкресението на Исус Христос, но датата се променя всяка  година.

Католиците го честват в неделята след първото пълнолуние след 21 март - тази година се падна на 5 април. За  православните, които използват Юлианския, а не Григорианския  календар, Великден често пъти се пада със седмица по-късно.

Трябва да постигнем разбирателство за обща дата, каза  Франциск, предлагайки, че такава може да бъде втората неделя на  април.

Той се пошегува, че е "скандално", че християните могат да  се срещнат днес и да кажат: "Кога възкръсна твоят Христос? Моят  възкръсна днес, а твоят идната седмица".

Отбелязвайки, че пълнолунието настъпва все по-късно и  по-късно с всяка изминала година, той също така отбеляза "След 60 години сме заплашени от риска да празнуваме  Великден през август".