Масовата паника вчера в централната лондонска метростанция „Оксфорд съркъс“, възникнала след информации за стрелба, всъщност е била предизвикана от пререкание между двама мъже, предаде ДПА, като се позова на съобщение на британската транспортна полиция (BTP).

Снимка: Reuters

„Служителите ни смятат, че е избухнало пререкание между двама мъже на перона“, се казва в изявление на полицията.

Службите разпространиха и кадри от камери за наблюдение, на които се виждат мъжете. Полицията иска да разговаря с тях и призова хората, които имат информация за инцидента, да се свържат с нея.

В резултат на паниката и последвалата блъсканица бяха ранени деветима души, които бяха хоспитализирани.

На други седем е оказана медицинска помощ на място за получени леки травми, допълва АФП.

Полицията вчера реагира като при терористичен акт – първите сигнали за инцидент със стрелба на „Оксфорд съркъс“ бяха получени към 16:40 ч. местно време и на мястото веднага пристигнаха тежковъоръжени полицаи, блокираха зоната и я претърсиха. Въпреки че властите отрекоха да е имало стрелба, много хора, с които се свързахме, споделиха, че са чули изстрели, предаде кореспондентът на bTV в Лондон Ирена Рашева.

От полицията съобщиха, че третират случилото се с голямо внимание, защото не изключват версията да става въпрос за опит да се провери реакцията им. Увериха и че са нащрек и в пълна готовност.

Нивото на опасност в британската столица остава високо. В града има засилено полицейско присъствие.

Вижте повече във видеото:

В предаването „Тази събота“ експертът по антитероризъм Славчо Велков също коментира, че в случая може да става въпрос за неутрализиран в зародиш терористичен акт, но може и да е било тестване, за да се види как ще реагират силите за сигурност. Това често се наблюдава в терористичната практика, посочи той.

Според него случилото се показа колко чувствително реагират хората. За пръв път видяхме, че силите за сигурност реагираха точно както е необходимо. Може да се каже, че това беше изпитание за системата за сигурност на Великобритания и беше преминат успешно, каза той.

По думите му има опасност има опасност от терористични актове по време на Коледните празници.