Панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека" отрече някога да се е занимавала с незаконни дейности.

"Ние сме компания с 40-годишна дейност в национален и международен план и никога не сме намирани за виновни в абсолютно нищо", заяви Рамон Фонсека, съосновател на правната фирма.

Изявлението е в отговор на изтичането на над 11 млн. документа от адвокатската фирма, специализирана в създаването на офшорни компании в страни, известни като "данъчен рай". 

Материалите, сред които имейли и банкова информация, били предадени на германския вестник "Зюддойче цайтунг" и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

Според тях стотици влиятелни личности са укривали огромни суми в офшорни финансови центрове.

Снимка: Reuters

Разкритията са определяни като "най-голямото изтичане на данни в историята на журналистиката".

В разследването, продължило една година, са участвали 370 журналисти от близо 80 страни. Във финансовите операции са били замесени 214 000  офшорни компании в над 200 държави и територии по целия свят. Документите свързват с незаконни финансови сделки най-малко 72-ма сегашни и бивши държавни ръководители и 140 други политици и известни личности. Сред тях са бившият египетски президент Хосни Мубарак и сирийският държавен глава Башар Асад, кралят на Саудитска Арабия, както и водещи фигури в спорта, като Мишел Платини и Лионел Меси.

Материалите разкриват също, че "Мосак Фонсека" е предлагала съвети на клиентите си как да укриват парите си. От правната фирма отричат да са свързани с незаконни дейности.

Снимка: Reuters

Според Би Би Си документите разкриват и мрежа за пране на пари, в която са замесени най-близките сътрудници на руския президент Владимир Путин. Машинациите били осъществявани чрез банка "Россия", която е обект на европейски и американски санкции от 2014 г. насам след анексирането на Крим от Москва.

Според Любов Меркушова – жител на Москва, всички тези информации са недоказани. "Не са ги хванали в крачка. Всичко това е жълта преса", смята тя.

"В страната ни определено има корупция", смятат други като московчанинът Игор Гавриков.

Снимка: Reuters

 

Не закъсняха и политическите реакции. Редица страни обявиха, че ще разследват информацията за техни граждани, фигуриращи в панамските документи. Хиляди исландци поискаха в подписка оставката на премиера Сигмундур Гунлаугсон.

Международният консорциум на разследващите журналисти обеща нови разкрития по темата в началото на май.