Палестинският посланик в Чехия почина, след като беше тежко ранен при експлозия в жилището му в Прага, предадоха световните агенции.

Говорител на палестинското посолство каза, че посланик Джамал ал Джамал е бил приет в болница със сериозни наранявания.

По време на експлозията дипломатът е бил в жилището заедно със семейството си. Говорителка на болницата, където е приет посланика, заяви, че той е в изкуствена кома. По думите й в болницата е била приета и жена, вероятно негова родственица.

Засега причината за взрива е неизвестна и се води разследване. Отвън сградата, в която живее посланикът, не изглежда да е пострадала. Според някои информации експлозията е била причинен от алармена система срещу кражби, задействала се в момент, в който дипломатът отварял сейф в жилището си.

Взривът е бил причинен от алармена система срещу кражби, задействала се в момент, в който дипломатът отварял сейфа в апартамента си, твърди местната преса.

Полицията изключва версията за терористична атака. „Със съжаление потвърждаваме информацията за смъртта му, предоставена от Спешна помощ", съобщи говорителката на полицията в Прага Андреа Зулова. „Данните, с които полицията разполага, не насочват към терористичен атентат или че конкретен човек е създал система с намерението да нарани или убие някого", допълни тя.

Хирургът Даниел Лангер от Пражката военна болница, където беше откаран Джамал, съобщи пред Чешката телевизия, че посланикът е получил ужасяващи „рани на главата, корема и гръдния кош след експлозията".
Джамал, който зае поста през октомври, се преместил неотдавна в новата резиденция в северните околности на Прага.

Палестинското външно министерство съобщи, че взривът станал тази сутрин, докато Джамал „отварял стар сейф, който бил донесен от предишната сграда на посолството в новата". Зулова заяви, че експлозията вероятно е причинена от система против кражба на вратата на сейфа. „Не можем да изключим неправилно боравене с устройството. Жертвата почина, така че ще бъде по-трудно да докажем причината", каза тя и допълни, че полицията претърсва съседната сграда, която също принадлежи на палестинското посолство.