Палестински лидери ще проведат своя първи конгрес от близо 20 години насам. Събитието ще се проведе на 15 и 16 септември в град Рамала на Западния бряг, съобщава АФП.

Съобщението идва дни след като президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас съобщи, че ще напусне председателския пост на Организацията за освобождение на Палестина (ООП).

По време на срещата на Палестинския национален съвет, който представлява хората в палестинските територии и диаспората, ще трябва да се избере и нов изпълнителен комитет на ООП, съобщи Азам ал Ахмад, висш представител на властта в Палестинската автономия.

Той допълни още, че сред темите на конгреса ще е и обсъждането на безизходното положение в мирните преговори между автономията и Израел.

Според приближени на Абас неговият ход да напусне председателския пост на ООП е част от усилията му да влее нови сили в ръководството на палестинските територии. Въпреки това според критици по този начин президентът иска да даде власт на своите приближени, като изключи от управлението опонентите си.

Партията на Абас „Фатах“, която контролира Западния бряг и движението „Хамас“, което има контрол в ивицата Газа, остават значително разделени. „Хамас“ не е част нито от ООП, нито от ПНС – 740-членнто законодателно тяло на палестинците, което не е провеждало среща от 1996 г. насам.

Говорител на движението вече призова палестински фракции да бойкотират срещата, която той определи като фарс.