Смъртта на руския офицер от разузнаването Александър Литвиненко ще бъде разследвана отново в началото на 2013 г, съобщи Би Би Си.

Още преди месец Съдийската колегия на Великобритания определи опитния магистрат Робърт Оуен да започне изслушванията на свидетелите през септември. Той обаче обяви, че това ще се случи едва догодина.

43-годишният Литвиненко беше отровен с полоний-210, след като пи чай с двама руснаци в хотел в централен Лондон през ноември 2006 г. Основният заподозрян Александър Луговой беше избран за депутат в руския парламент и не може да бъде екстрадиран в Обединеното кралство.

Решението за назначаване на разследващ съдия бе взето само седмица, след като руският президент Владимир Путин бе на първото си официално посещение в Лондон от 9 г. насам.

Вдовицата на Литвиненко – Марина, заяви, че се надява повторното разследване да установи истината за това, какво точно се е случило със съпруга й. „Искам да знам кой го уби и защо. Казах това и преди 6 години и се надявам най-накрая да разбера истината”, добави тя пред Би Би Си.

Смъртта на Литвиненко, който беше служител на руските служби за сигурност, получил политическо убежище във Великобритания, предизвика дипломатически скандал между Лондон и Москва.

Литвиненко обвини руските власти, че се опитват да убият Борис Березовски, близък на тогавашния президент Борис Елцин. Преди смъртта му критиката му беше насочена срещу политическия стил на президента Путин и правителството. Приятели на Литвиненко твърдят, че той е бил на път да разкрие случаи на корупция в специалните служби на Русия и да разобличи убийците на журналистката Анна Политковская.