Повтаряща се неизправност в лоста за управление и опитите на екипажа да отстрани хроничния проблем, проявил се отново по време на полета, са основната причина за катастрофата на пътническия самолет "Еърбъс А-320" на индонезийската авиокомпания "Еър Ейша" през декември 2014 г., при която загинаха всички 162-ма души на борда, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Това съобщиха днес представители на индонезийския национален комитет за транспортна сигурност, представяйки в Джакарта резултатите от разследването.

В представения от експертите доклад се казва, че в системата, ограничаваща хода на кормилната уредба на самолета, е имало стара неизправност, проявила се 23 пъти при предишни полети.

Тя се проявила отново и при последния полет. След като бордовият компютър за четвърти път подал тревожен сигнал, пилотите решили да рестартират системата.

Заедно с това обаче те изключили и автопилота, в резултат на което самолетът започнал опасно да се накланя на едната страна.

"Последващите действия на екипажа довели до загуба на контрола над самолета", се казва в доклада. Машината изпаднала в продължително неуправляемо смъкване надолу, което екипажът не успял да овладее.

Данните от черните кутии не сочат атмосферните условия като възможна причина за катастрофата, констатира разследването.

Самолетът изпълняваше полет от индонезийския град Сурабая на остров Ява към Сингапур. Той падна в Яванско море на 28 декември още преди да преполови двучасовия маршрут.

На 3 януари 2015 г. останките на машината бяха открити на морското дъно, а в периода от януари до март в зоната на катастрофата бяха открити 106 тела на загинали.