Двамата граждани на Япония, отвлечени от бойци на "Ислямска държава" (ИД), са живи. Това предаде агенция Киодо, позовавайки се на източник от една от сирийските групировки, воюващи с джихадистите. Други подробности не се съобщават.

Крайният срок, даден от терористите на правителството на Япония за изплащане на поискания откуп от 200 милиона долара, вече изтече.

Съобщението за пленяването на двамата японски граждани се появи в понеделник. Похитените са ръководителят на частната военна компания "PMC Japan" Кенджи Гото и журналистът на свободна практика Харуна Юкава.

Отвличането, според обяснението на джихадистите, е заради участието на Япония в "кръстоносния поход" срещу ислямистите чрез оказване на финансова помощ за борбата срещу групировката.

Междувременно оглавяваната от Съединените щати международна коалиция е нанесла от рано вчера 26 въздушни удара срещу „Ислямска държава”, предаде Ройтерс, като се позова на нейно изявление.

По 13 такива нападения са били извършени срещу джихадистката групировка в Сирия и Ирак. В Сирия, 12 въздушни удара са били нанесени край обсадения от ИД северен град Кобане, близо до границата с Турция. В Ирак, по 5 нападения са били извършени близо до Мосул и Тал Афар.