Бразилският сенат гласува Дилма Русеф да бъде отстранена от поста президент. Така изпълняващият длъжността Мишел Темер ще управлява правителството до края на мандата на Русеф през 2018 г.

За снемането й от поста държавен глава гласуваха 61 сенатори, а в нейна подкрепа  - едва 20.

Тя отхвърля обвиненията и твърди, че е жертва на политически преврат.

Русеф остро отвърна на сенаторите, гласували за импийчмънта й, предаде Асошиейтед прес.
В Туитър тя написа: "Днес е денят, в който 61 мъже, много от тях обвинени и корумпирани, хвърлиха на боклука гласовете на 54 милиона бразилци".

Дилма Русеф ще обжалва във Върховния съд гласувания й днес в Сената импийчмънт, съобщи пред журналисти адвокатът й и бивш главен прокурор Жозе Едуарду Кардозу.

Сенатът гласува отделно дали да лиши Русеф от правото да заема държавни и обществени постове за срок от 8 години, както предвижда Конституцията на страната. Сенаторите решиха да не прилагат тази мярка спрямо бившия президент.

Русеф дойде на власт през 2011 г. и беше първата жена, станала президент на Бразилия. Тя беше обвинена в манипулиране на държавния бюджет по време на предизборната си кампания през 2014 г. и в неправомерно отпускане на заеми на федералното правителство от държавни банки.

Решението за импийчмънт на президента не е безпрецедентно за Бразилия.

Предишната процедура за импийчмънт беше срещу Фернанду Колор ди Мелу през 1992 г., но двата случая са съвсем различни, отбелязва Франс прес.

Колор ди Мелу подаде оставка, преди Сенатът да гласува за импийчмънта му, докато Русеф се бори докрай. Той беше обвинен в корупция, а тя беше свалена заради по-техническото обвинение във финансови нарушения, отбелязва АФП.

Колор ди Мелу беше лишен от право да заема обществени и държавни постове за 8 години, но този срок изтече и през 2006 г. той беше преизбран като сенатор от щата Алагоас. През 2010 г. беше преизбран и стана един от сенаторите, гласували днес за отстраняването на Дилма Русеф.