Отнеха украинското гражданство на Михаил Саакашвили
Бившият грузински президент стана украински гражданин преди две години и беше назначен за губернатор на Одеска област
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Михаил Саакашвили
Снимка: EPA

Михаил Саакашвили – бившият грузински президент, който преди две години получи украинско гражданство, сега беше лишен от него с указ на президента Петро Порошенко.

Причината за това била, че „Саакашвили съзнателно е предоставил невярна информация или фалшиви документи”.

Саакашвили получи украинско гражданство на 30 май 2015 г. и същия ден бе назначен за ръководител на администрацията на Одеска област, сочена за една от най-корумпираните в страната.

Михаил Саакашвили подаде оставка от украинския си пост, отчаян от корупциятаПреди седмица стана ясно, че много от висшите политиците в Украйна държат милиони долари кеш в домовете си, докато средната заплата в страна е около 200 долара

Половин година по-късно той подаде оставка и създаде политическата партия „Движение на новите сили на Михаил Саакашвили”.

Решението на Киев сега се приема като политическа вендета, защото Саакашвили ставаше все по-популярен в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

След като отнемането на гражданството му стана факт, Саакашвили, който сега е в САЩ, обяви, че ще се бори за него.

Във видеопослание той обяви, че Порошенко е в сговор с грузинските власти.

Грузия иска Саакашвили да бъде екстрадиран по обвинения, свързани с насилствено разгонване на протестиращи по време на неговия президентски мандат, както и с нападение срещу частна телевизия.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре