Откриха живи организми върху корпуса на Международната космическа станция
Бактериите се изследват в специални лаборатории, но категорично не са опасни за живота на Земята
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 12
    0
МКС
Снимка: Getty Images

Космонавти откриха живи организми върху корпуса на Международната космическа станция. Бактериите се изследват в специални лаборатории, но категорично не са опасни за живота на Земята.

Загадъчните организми са открити при взимането на намазки от корпуса на МКС – най-голямата научна лаборатория в околоземна орбита. Изграждането ѝ започна преди 19 години със съвместните усилия на пет космически агенции.

Бактериите са обитавали задната част на станцията, където са руските модули.

Новината съобщи астронавтът Антон Шкаплеров в интервю за информационната агенция на Русия. „Бактериите са оцелели три години в условията на космическото пространство. Там температурите варират от минус 150 до плюс 150 градуса. Долетели са някъде от Космоса и са останали върху станцията”, коментира той.

Учените смятат, че става дума за земни бактерии, успели да оцелеят в най-горните слоеве на атмосферата – там, където кръжи МКС.

Шансът бактериите да са извънземни е малък, но не и невъзможен, твърдят учените.

Все още не е ясно кога ще бъдат обявени резултатите от изследванията на микроорганизмите.

Докато чакаме тежката дума на науката, частица от България продължава да лети на МКС с важна задача – уредът „Люлин” измерва радиацията и лъченията, на които са изложени астронавтите.

  • 12
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре