Откриха предполагаема скица на голата Мона Лиза във Франция
Възможно е скицата да е била подготвителна за масления портрет
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
2111464768.gif

Изкуствоведи откриха предполагаема подготвителна скица на голата Мона Лиза във Франция. Джокондата, както е другото й наименование, е най-скъпата и разпознаваема маслена картина в света, дело на италианския ренесансов художник Леонардо да Винчи.

Рисунката е направена с въглен и на нея е изобразена гола жена, позната като Мона Вана. До момента се смяташе, че е нарисувана от ученик на Леонардо, но последните тестове установиха, че ренесансовият художник със сигурност е работил по нея.

Скицата е била в колекцията на музей „Шантили” от 1862 година насам.

И двете жени са изобразени в почти идентични пози, прилика в лицето и в усмивка на Мона Лиза и Мона Вана също има.

Според експерти „построяването” на тялото в пространството, щрихите на лицето и ръцете и светлосенките категорично могат да бъдат направени от Леонардо. В същото време допълват, че в горния край на рисунката щрихът е правен с дясна ръка, докато италианският художник е бил левичар.

Възможно е скицата да е била подготвителна за масления портрет на Мона Лиза, тъй като двете картини са почти идентичен размер, а на скицата са намерени малки дупчици, отбелязващи контурите – нещо, което се получава при прехвърляне на изображение върху платно.

Финалните експертизи тепърва предстоят, но ако се потвърди, че рисунката е подготвителна за Мона Лиза, тя ще стане безценна.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре