На дълбочина 27 метра са открити няколко части от корпуса на разбилия се в Черно море руски самолет, обяви руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от местни агенции, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Военно-транспортният самолет се разби вчера близо до Сочи, като всички 92-ма души на борда загинаха.

"Водолазите на министерството откриха части от корпуса на разбилия се вчера самолет. Те са на дълбочина 27 метра на разстояние една морска миля от брега по траекторията на полета", съобщи говорител на спасителния екип, цитиран от Интерфакс.

По-рано бе съобщено, че е открит целият корпус на самолета. Открити са отломки, петметров фрагмент и фрагмент с обозначителни светлини на самолета.  

Продължава издирването на черните кутии на самолета Ту-154, но засега не може да се каже колко време ще е нужно за намирането им, заяви руският министър на транспорта Максим Соколов, цитиран от ТАСС.

Проучват се четири версии за катастрофата на самолета на руското министерство на отбраната в Черно море, заяви руската Федерална служба за сигурност (ФСС). 

Версиите са попадане на предмети в двигателя, некачествено гориво, довело до загуба на мощност и спиране на работата на двигателя, пилотска грешка и техническа неизправност на самолета.

До момента няма данни да е било извършено терористично нападение, заяви ФСС.

Смята се, че са загинали всичките 92 души на борда на самолета, който се разби две минути след излитането си от Сочи. Сред пътниците имаше десетки певци от световноизвестния хор на руската армия, които трябваше да изнесат новогодишен концерт в руската база Хмеймим в Сирия, както и девет руски журналисти и руска лекарка, известна с благотворителната си дейност във военни зони.

Води се гигантска операция по откриване на отломки и на черните кутии на самолета. В нея участват над 3500 души, в това число 135 водолази, 39 кораби и катери, седем дълбоководни апарата, пет хеликоптера и безпилотни самолети.

Руското министерство на отбраната съобщи, че до момента са открити общо 13 тела и над 150 фрагмента от самолета. Първите тела на жертви от катастрофата вече пристигнаха в Москва за идентификация.

Водолази извадиха на повърхността и това на командира на самолета Роман Волков.

Образувалото се в Черно море керосиново петно от изтеклото гориво на самолета е достигнало дължина от близо 4 км и площ от един квадратен километър, но впоследствие се е изпарило под въздействието на слънчевата светлина. Новите снимки на района вече не показват следи от гориво в морето.

В Русия днес е ден на национален траур в памет на жертвите на самолетната катастрофа.