Откриха ново взривно устройство в Санкт Петербург – в жилищен блок
Задържаните във връзка с атентата в метрото на града вече са десетима
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Санкт Петербург
Снимка: bTV

Полицията в Санкт Петербург откри бомба и взривни материали в блок в покрайнините на града и задържа трима души, предаде специалният пратеник на bTV Десислава Ризова.

Органите на реда обаче не уточняват вида на експлозивите.

Санкт Петербург
Снимка: bTV

Акцията е част от антитерористичната операция, започнала в града след атентата в метрото от 3 април, при който загинаха 13 души и атентаторът.

Според официалните власти се проверява целият приятелски кръг на самовзривилия се Акбаржон Джалилов. Неофициално – така полицията стигнала и до апартамент с експлозив на последния етаж в един от крайните квартали.

Не са открити други взривни вещества в дома на атентатора от Санкт ПетербургРуският президент Владимир Путин посети един от импровизираните мемориали и остави букет рози в памет на загиналите

Задържаните днес са от азиатските руски републики – вероятно Киргизстан или Узбекистан.

С тях броят на арестуваните във връзка с инцидента се увеличи до 10.

Санкт Петербург
Снимка: bTV

Пред bTV губернаторът на Невски район на Санкт Петербург – Константин Серов, каза: „Намерено е взривно устройство. Разследващите органи се опитват да разберат как и защо е попаднало тук. Жилището също ще бъде проверено. За съжаление, оказа се, че хората, открити в апартамента, не са собствениците на жилището. Ще бъде нужно време, за да бъде уточнено как и защо са се настанили“.

Атентатът в Санкт Петербург – повод за дискусия, каквато нямаВластта и обществото в Русия продължават да крачат по тънкия лед на една несъществуваща стабилност, коментира Константин Егерт от „Дойче веле”

Районът беше напълно отцепен с часове.

Блокът беше и с изключено газоподаване, за да се предотвратят по-големи щети при евентуален взрив.

„Аз съм в съседния апартамент. В 5 ч. сутринта имаше ужасен шум, нещо се трошеше и гърмеше. В 7 ч. почукаха на вратата и казаха, че са от полицията и ни евакуират. После казаха, че съседите са арестувани, а вратата им беше избита“, разказа пред bTV Илина, която се окзала най-близо до задържаните.

„Дойде мъж с каска и каза веднага да излизам, защото блокът е миниран“, разказа друга очевидка – Татяна.

Евакуираните хора бяха настанени в близката детска градина. Никой не им казва кога ще могат да се приберат по домовете си.

Вижте във видеото повече за акцията и свидетелски разкази на очевидци на атентата:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре