Откриха голямо находище на природен газ във водите на Кипър
Смята се, че то има връзка с други значителни залежи - край Египет
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
платформа,
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката на Република Кипър Йоргос Лакотрипис оповести, че сондажът, извършван от италианско-френския консорциум ЕНИ/ТОТАЛ, е довел до откриване на голямо количество природен газ в района на изключителната икономическа зона на острова, съобщава в."Катимерини", цитиран от БТА.

Според кипърския министър забележителното в случая е, че находището "Калипсо" в Блок 6 има връзка с прилежащото египетско находище "Зор", за което се твърди, че притежава огромни залежи. 

Турция замразява всички проекти с ENI, заради сътрудничеството на компанията с КипърДосега италианците бяха основен партньор по проекта за петролопровода Самсун-Джейхан

Макар че все още е рано да се говори за някакво "малко находище", сравнимо с египетското "Зор", Йоргос Лакотрипис каза, че идентифицираните залежи са с "изключително качество" и е нужно време, за да бъдат установени точните количества. 

Той разкри още, че италианско-френският консорциум ЕНИ/ТОТАЛ започва да търси газ и в находището "Супия" в Блок 3, който се намира от другата страна на кипърската икономическа зона. 

От централата на ЕНИ/ТОТАЛ в Милано също е било потвърдено, че са открити залежи в Блок 6, които са описани като продължение на тези в египетското находище "Зор". 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре