От въздуха: Взривовете в украинския военен склад
Заради тежкия инцидент бяха евакуирани близо 30 хил. души
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Калиновка, взривове, Украйна
Снимка: Reuters

Хиляди тонове взривни вещества и амуниции експлодираха преди два дни край град Калиновка в украинската Виницка област. Мащабът на разрушенията е видим от снимките от въздуха, които агенция Ройтерс разпространи.

Заради тежкия инцидент бяха евакуирани близо 30 хил. души.

Калиновка, взривове, Украйна
Снимка: Reuters

Все още не е ясно дали експлозиите са инцидент или са причинени от саботаж – и двете възможности обаче говорят за проблем с охраната на украинските военни складове. При това, пожарът в Калиновка не е първият подобен случай – през март беше унищожен друг военен склад.

Калиновка, взривове, Украйна
Снимка: Reuters

По думите на главния военен прокурор на Украйна Анатолий Матиос алармените системи на обекта не са работили, не е имало достатъчно жива охрана, а наличните хора не са били достатъчно добре екипирани.

Калиновка, взривове, Украйна
Снимка: Reuters

„Основният проблем, който трябва да бъде решен, е персоналният – заплатите са много ниски, охранителите са предимно възрастни хора, които вече нямат орлово зрение”, коментира прокурорът пред журналисти.

„Много трудно ще е да бъдат възстановени военните резерви, загубени при експлозии в последните две години – това са стотици милиарди гривни”, каза още той.

Евакуираха 30 000 души след пожар и взривове в украински складове за боеприпаси Затворено е и въздушното пространство над района
  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре