Министерството на вътрешните работи на Австрия разпространи наредба какви действия трябва да предприемат държавните служители към жените, чиито лица са закрити с бурки, никаби или наричани по друг начин покривала на лицата. Общото мото е "разясняване преди санкциониране", тъй като законът предвижда глоба от 150 евро за всички, които не го спазват, пише БТА.

Още на австрийските летища служителите ще връчват на пристигащите забулени жени диплянка на немски, арабски, английски и турски, която разяснява, че закриването на лицата на обществени места в страната е недопустимо съгласно закон, приет през юни от парламента.

По мнението на служители от Цел ам Зее, алпийски район в близост до един от най-красивите глетчери, който е предпочитано място за почивка на арабски туристи, глобата трябва да се налага автоматично, тъй като това е предвидено в закона.

Туристическият бизнес, който е един от най-важните икономически отрасли в Австрия, не е обезпокоен от новия закон. „Ние правим информационни кампании в съответните държави, преди всичко в Саудитска Арабия”, заявява пред вестник "Курир" представителка на рекламна фирма. Тя все пак добавя, че все още не е стартирала лятната туристическа кампания и е невъзможно да се отчетат последиците от новия закон.