Концлагерът „Аушвиц Биркенау” в Освиенцим е бил освободен от украинци, заяви полският външен министър Гжегож Схетина в сряда вечерта. Думите предизвикаха острата ответна реакция на Москва, която определи изказването като кощунствено.

„Първи украински фронт и украинците са освободили лагера. Тъй като в този януарски ден там е имало украински войници и те са отворили вратите на лагера”, заяви Схетина в отговор на въпрос за поканата на руския президент Владимир Путин на 70-ата годишнина от освобождаването на лагера от Червената армия.

Министърът подчерта, че не са отправени официални покани. Всички страни и държавни глави са били уведомени за мероприятията и са получили информация за участие в тях. „Идват различни хора, короновани особи, президенти, премиери, външни министри", добави той.

„Руснаците избраха варианта да изпратят ръководителя на президентската администрация Сергей Иванов. Това е тяхно решение. Разбира се, днес то се вписва в контекста на сложните руско-полски отношения, но не бих го повишавал до ранга на голям политически проблем", подчерта външният министър на Полша.

Изявлението на полския министър на външните работи, че Освиенцим е бил освободен от украинци, е кощунствено и цинично, концлагерът е освободен от Червената армия. Това заяви от своя страна днес пред журналисти в Берлин руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Изявлението на полския министър за това, че Освиенцим е освободен от украинци - даже не мога да го коментирам. Освиенцим бе освободен от Червената армия - там имаше и руснаци, и украинци, чеченци, грузинци, татари”, подчерта министърът.

По думите на Лавров да опитваш да се заиграваш с някакви националистически чувства в тази ситуация е абсолютно кощунство и цинизъм.

Руският първи дипломат подчерта още вчера, че президентът Владимир Путин не е получил официална покана за честванията в Освиенцим. Вместо това е било изпратено писмо от директора на музея до посланика, където се съобщава, че ще има честване.