Общинските служби, местните фирми и жители на остров Лесбос започнаха стачка в знак на протест срещу ужасните условия в бежанските лагери на гръцкия остров, съобщи ДПА.

Стачката затвори магазини, офиси, общински служби, детски ясли и аптеки, а десетки хора участваха в шествие в центъра на града с плакати: „Облекчете нашия остров. Хората живеят в мизерия“ и „Лесбос не е място за изгнание“.

Те призоваха правителството да прехвърли кандидатите за убежище в континенталната част на страната, предаде Ройтерс.

Стачката бе организирана по призив на кмета Спирос Галинос. Той предупреди, че Лесбос не трябва да се превръща в отворен затвор.

Галинос посочи, че 8000 бежанци и мигранти в столицата на острова Митилини са наблъскани в лагер, който е планиран за една трета от този брой.

„Посланието днес е, че не можем да понасяме това повече – каза Галинос. – Лесбос е в състояние на извънредно положение“.

Намиращ се само на няколко мили от турския бряг, Лесбос понесе основния удар от европейската мигрантска криза. През 2015 г. близо един милион души, бягащи основно от Сирия, Ирак и Афганистан, достигнаха бреговете му с намерение да продължат на север, предимно към Германия.

В момента над 8000 кандидати за убежище живеят в лагери, предназначени за под 3000 души, а правозащитни организации твърдят, че условията там са плачевни и неподходящи за хора.

Същевременно мигрантите чакат с месеци молбите им за убежище да бъдат обработени, а всеки ден пристигат нови бежанци, влошавайки ситуацията. Местните медии съобщават, че редовно избухват сбивания за пространство и храна.