Федерални съдии от няколко щата последваха примера на колегата си от Ню Йорк и забраниха депортацията на хора, засегнати от указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането на граждани на седем мюсюлмански страни в САЩ, предаде „Ройтерс”.

Съдии от Масачузетс, Вирджиния и щата Вашингтон в събота и неделя издадоха съответните решения.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви в изявление късно снощи, че "ще се съобрази със съдебното разпореждане", като същевременно ще прилага указа на Тръмп, за да "гарантира, че тези, които влизат в САЩ, не представляват заплаха за страната ни и за американския народ".

Политическите реакции

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър настоя държавният глава да оттегли указа, тъй като заради него САЩ изглеждат "по-малко хуманни, по-малко безопасни, по-малко американски".

Шумър се зарече, че демократите ще представят законодателство, чрез което да противодействат на указа.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл каза, че САЩ трябва да прилагат "внимателно" указа на президента Доналд Тръмп, насочен срещу имиграцията от седем преобладаващо мюсюлмански страни.

"Важно е да се помни, че някои от нашите най-добри ресурси в борбата срещу радикалния ислямски тероризъм са мюсюлманите - както в нашата страна, така и в чужбина. Ние трябва да внимаваме, правейки това", подчерта пред Ей Би Си Мич Макконъл.

Републиканският сенатор Джон Маккейн днес определи документа като "объркващ" и повдигащ множество въпроси.
Ефектът от имиграционните мерки на Тръмп "в някои райони вероятно ще дадат на „Ислямска държава” за пропаганда", каза Маккейн и запита защо сред засегнатите страни е Ирак, където американската армия се бори заедно с иракските въоръжени сили срещу терористичната групировка.