Плавателен съд с мигранти потъна край либийския бряг вчера. Най-малко 37 души са се удавили, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на либийския Червен кръст.

Вчера сутринта получихме съобщения за седем тела на нелегални мигранти от плавателен съд, потънал край Хомс, източно от Триполи, но нямахме информация колко души е имало на кораба, каза служителят пред Ройтерс.

Рибари по-късно намерили още 30 тела в същия район близо до Хомс, на около 100 км източно от столицата. Доброволци от Червения кръст се опитват да приберат телата, но нямат достатъчно лодки, добави говорителят.

В четвъртък плавателен съд, натоварен с мигранти, които се надявали да пресекат Средиземно море от Либия до Италия, потъна край либийския град Зуара. Загинаха 200 души.

Либия, където цари беззаконие, се превърна в основен транзитен път за мигрантите, бягащи от конфликтите и бедността през морето към Европа. Трафикантите се възползват от хаоса в Либия и вкарват в нея през Египет сирийци или граждани на страни южно от Сахара през Нигер, Судан и Чад.

Мигрантите плащат хиляди долари за пътуването по суша и море. Трафикантите често ги бият и изтезават, за да им изтръгнат повече пари за последния етап от пътуването по море в разнебитени плавателни съдове.

Либия помоли Европейския съюз да ѝ помогне да обучи и обнови военноморските ѝ сили, разбити в бунта през 2011 г., когато бе свален Муамар Кадафи. Но обучението и сътрудничеството бяха замразени през 2014 г., след като Европейският съюз бойкотира самозваното правителство, което установи контрол над западна Либия, завзе властта в Триполи и застави международно признатото правителство да се изтегли на изток.