Най-малко 8 души се удавиха днес, след като плавателен съд с десетки, предимно туниски мигранти, се сблъска с военен кораб край югоизточните брегове на Тунис, предаде Ройтерс, като се позова на туниското министерство на отбраната.

Според оцелели на съда с мигрантите е имало 70-80 души, каза говорителят на Международната организация по миграцията (МОМ) Флавио ди Джакомо. Той допълни, че 40 души са били спасени, а най-малко 20 са в неизвестност.

Туниското министерство на отбраната посочи, че са намерени осем тела след сблъсъка с туниски военен кораб, станал на 54 км от брега.

Според италианската информационна агенция АНСА съдът с мигрантите е потънал.

Дълго време Либия беше страната, от чиито брегове поемаше постоянен поток от мигранти, опитващи се да се доберат до Европейския съюз. От юни обаче натовареността на този маршрут намаля, след като либийската брегова охрана и една въоръжена групировка затегнаха контрола върху каналджийския център град Сабрата.

По същото време броят на отплаващите от Тунис мигранти рязко се увеличи. Много от тях използват дървени лодки, които започнаха да пристигат по плажовете на италианския остров Сицилия посред бял ден.

Спасителната операция днес е била съгласувана с малтийската брегова охрана, каза говорител на аналогичната италианска служба. Той уточни, че на място са били изпратени да съдействат два кораба на италианската брегова охрана, кораб на финансовата полиция и военен кораб.

Малтийската армия е изпратила един самолет.