Осем страни подкрепиха инициатива за международен фонд за контрол на раждаемостта 
Той ще компенсира дефицита, създаден от „правилото за глобално блокиране” на Доналд Тръмп
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Изабела Льовин
Снимка: Reuters

Осем страни се присъединиха към инициатива за международен фонд, който да компенсиране на дефицита, създаден от забраната на президента Доналд Тръмп САЩ да  финансира организации, които извършват аборти в чужбина и които провеждат информационни кампании за по-висока сексуална култура. Това съобщи шведската заместник министър-председателка Изабела Льовин.

На 2 март в Брюксел ще се проведе конференция за стартиране на инициативата за набиране на средства за подпомагане на неправителствени организации, чиито проекти за семейно планиране могат да бъдат засегнати.

Хиляди противници на абортите протестираха във ВашингтонДемонстранти се готвят за шествие от Белия дом до Върховния съд

През януари Холандия обяви създаването на международен фонд за улесняване на достъпа на жените до аборти и каза, че „правилото за глобално блокиране” на Тръмп ще доведе до дефицит от 600 млн. долара през следващите четири години.

Швеция, Дания, Белгия, Люксембург, Финландия, Канада и Кабо Верде също са дали подкрепата си.

„Ако жените нямат контрол над телата си и собствената си съдба, това може да се отрази сериозно върху глобалните цели за правата на половете и премахването на бедността в световен мащаб”, заяви още шведската заместник министър-председателка.

Тръмп започна работната седмица с удар по абортите и свободната търговияТранстихоокеанското партньорство било вредно за САЩ

„Правилото за глобално блокиране”, което засяга работещите в чужбина американски неправителствени организации, беше въведено от президента Роналд Рейгън през 1984 г. Мярката беше отменена през 2009 г. от президента Барак Обама. Тръмп я върна на четвъртия ден от мандата си.

По материали на БТА
  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре