Магистрати от японския град Киото осъдиха днес на смърт чрез обесване печално известната в страната "черна вдовица" Чисако Какехи, предадоха световните агенции.

Тя бе призната за виновна без смекчаващи вината обстоятелства в убийството на съпруга си и след това на двама свои възрастни любовници, а също и за опит за убийство на друг близък познат, за да получи от него наследство. Съдиите подчертаха в решението си, че престъпленията са извършени за лична облага и с особен цинизъм.

70-годишната жена не се призна за виновна. Адвокатите й настояваха тя да бъде оправдана, като изтъкнаха, че страда от напредващо старческо слабоумие, и вече обжалваха присъдата.

В присъдата обаче се отбелязва, че убийцата е била напълно вменяема, докато е извършвала престъпленията си, и си е давала сметка какво прави.

Какехи се е омъжвала четири пъти. Всичките й съпрузи са умирали при странни обстоятелства, след като са я посочвали за наследница. Правосъдието обаче не успя да докаже вината й в убийствата на първите трима. То съумя да постигне това само в случая с четвъртия, с когото тя бе живяла едва от един месец.

След тези събития дамата, вече на доста солидна възраст, започнала често да се отбива в бюро за запознанства, където настоявала за срещи със заможни улегнали мъже, най-добре без деца и други близки роднини.

Трима от новите й познати направили нови завещания в полза на Какехи. Двама от тях били убити един следдруг, но третият оцелял и точно това станало причина да бъде изобличена. Следствието твърди, че дамата карала мъжете си да вземат хранителна добавка, но всъщност им пробутвала ампули със синилна киселина. Разследващите открили множество следи от тази отрова в личните й вещи.

Общата стойност на наследствата, получени от Какехи, достига според оценки 1 милиард йени (почти 9 милиона долара). При странни обстоятелства са починали общо най-малко 10 познати на "черната вдовица".