Осъдиха на 3 г. пробация унгарската операторка, спънала мигранти през 2015 г.
Петра Ласло обяви, че ще обжалва присъдата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    4
Кадър от събитията
Снимка: Reuters

Операторката от унгарска телевизия Ен 1 Ти Ви, която спъна и удари мигранти, бягащи от полицията през 2015 г., бе призната за виновна и получи три години пробация, предадоха световните агенции.

Петра Ласло бе съдена в окръжния съд в унгарския град Сегет. Тя не бе в съдебната зала, а даде показания чрез видеоконферентна връзка. През сълзи Ласло се опита да защити действията си и каза, че ще обжалва наказанието си.

Съдията по делото Илес Нанази коментира, че поведението на Ласло противоречи на социалните норми и допълни, че фактите не потвърждават твърденията ѝ, че е действала при самозащита.

Инцидентът датира от 8 септември 2015 г. Ласло бе пратена да снима мигранти от Близкия изток, опитващи се да преминат през Унгария на път за Западна Европа.

Спънатият от операторка бежанец става футболен треньор в ИспанияВидеото, на което се вижда как служителка на унгарска телевизия нарочно спъва Осама Абдул Мохсен, който носи дете в ръцете си, докато бяга, обиколи света

Докато снимаше край унгарско село близо до границата със Сърбия, няколко мигранти разкъсаха полицейски кордон и започнаха да тичат. По думите на операторката те сякаш се втурнали заплашително към нея. Тя се уплашила и ударила двама от бягащите в нейна посока, в това число и момиче. Всичко това било записано от други оператори. На записа се вижда и как Ласло спъва мигрант, носещ дете и бягащ от полицията.

След като кадрите от случилото се предизвикаха широка обществена реакция операторката бе отстранена от телевизията, за която работеше. Медията е близка до крайната десница Йоббик.

В съда Ласло твърдеше, че е жертва на кампания на омраза срещу нея, че животът ѝ се е преобърнал след инцидента, за който съжалявала ужасно много. Тя разказа, че е получила смъртни заплахи след него.

  • 4
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре