Двама известни турски журналисти бяха осъдени за разкриване на държавна тайна. Според съда в Истанбул главният редактор на опозиционния вестник „Джумхуриет” Джан Дюндар трябва да лежи в затвора 5 години и 10 месеца, а ръководителят на бюрото на изданието в Анкара Ердем Гюл – 5 години.

Часове преди произнасянето на присъдата Дюндар се измъкна невредим при опит за покушение срещу него, извършен точно пред сградата на съда.

Нападател откри огън с пистолет по Дюндар и стреля няколко пъти, наричайки журналиста „предател”. После стрелецът сам да се предаде на полицията.

Редакторът не беше ранен, но репортер на канала НТВ пострада леко от рикоширал куршум.

Засега двамата журналисти не са пратени в затвора, докато апелативен съд се произнесе по случая.

Двамата журналисти ги грозяха доживотни присъди, припомня ДПА. Ищци по делото пък бяха самият турски президент Реджеп Тайип Ердоган и турските тайни служби.

Дюндар и Гюл бяха арестувани миналия ноември, след като Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган спечели мнозинство на извънредните парламентарни избори.

Преди редовния вот през юни „Джумхюриет“ публикува разследване за камиони, за които се твърди, че били изпратени в Сирия през януари 2014 г. от Националната разузнавателна служба на Турция. Полицията спряла машините, които били натоварени с големокалибрени оръжия и боеприпаси.

По това време правителството твърдеше, че камионите са превозвали хуманитарна помощ, а по-късно обяви, че оръжията са били изпратени на сирийските тюркмени, част от съпротивата срещу режима на Асад, да се защитават.

Полицаите, които ги спряха, бяха обявени за заговорници, които са разкрили държавни тайни и бяха арестувани. „Джумхюриет“ публикува снимките на камионите с оръжие дълго след събитието, но точно преди изборите през юни, което разгневи президента и неговата управляваща партия.

Според обвинението Дюндар и Гюл са част от терористичната мрежа на Фетуллах Гюлен.

От години Ердоган твърди, че Гюлен, който в момента се намира в САЩ, е създал „паралелна държава” от свои последователи в съдебната система, полицията и медиите.

Процесът срещу двамата редактори се смята за един от показните за управлението на Ердоган и действията му спрямо свободата на словото в страната.

„Ще продължим да вършим работата си като журналисти въпреки всичките опити да бъдем заглушени. Трябва да запазим куража в нашата страна”, заяви Дюндар пред медиите след произнасянето на присъдата.