Български гражданин беше осъден на две години затвор за трафик на хора заради това, че е принудил възрастен мъж с два ампутирани крака да проси във Виена, съобщават местни медии, цитирани от БГНЕС.

75-годишният пенсионер Иван, който е прикован към инвалидна количка, заявил, че трима мъже са го отвлекли от дома му в България, пребили го и го принудили проси по 12 часа на ден на виенските улици „Мариахилфер Щрасе” и „Ройманплац”.

Той не можел да избяга или да ходи до тоалетна, докато проси и оцелял единствено защото щедри непознати му носели храна и напитки. Мъжът бил в толкова лошо състояние, че някой извикал линейка и докато бил в болница, успял да обясни какво му се е случило.

След това полицията арестувала Запрян С. (27 г.) - един от тримата мъже, които отвлекли възрастния мъж през 2013 г. Те го отвели във Виена, а по-късно и в Париж, за да проси на „Шанз-Елизе”.

Запрян С. на свой ред заявил, че се грижел за Иван и че той не бил принуждаван да проси, а го правел доброволно. Той допълнил, че самият той бил принуждаван от брат си и друг мъж да проси и че те вземали всичките му пари.