През изминалата нощ в Брюксел бе свикана среща на равнище експерти след решението на Германия да възстанови контрола по границите, но тя завърши безрезултатно, съобщи източник от едно от европейските постоянни представителства.

"В неделя вечерта бе свикана среща на експертно равнище за сближаване на позициите на страните членки по проблема с квотите за мигранти. Срещата завърши рано тази сутрин без практически резултати и на нея бяха проявени съществени разногласия", каза източникът.

Той добави, че срещата ще продължи на министерско равнище в рамките на извънредното заседание на Съвета на ЕС. На тази среща ще се обсъди предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за увеличаване на квотите за прием на мигранти в ЕС от 40 000 на 160 000 души и за неотложни мерки за защита на Шенгенското пространство от колапс.

"Редица страни заемат прекалено твърда позиция, считайки за неприемливо въвеждането на задължителни квоти за прием на мигранти", каза дипломатът. По думите му Унгария, Чехия, Словакия, балтийските страни, Полша, Румъния и редица други страни смятат, че увеличаването на квотите за прием на мигранти до 160 000 души не решава ситуацията, тъй като броят на пристигналите само от началото на тази година може да достигне 1 милион души.

Междувременно ООН предупреди, че връщането на граничния контрол от Австрия ще задълбочи кризата. Възстановяването на стационарния контрол по границите може да има пагубни последици за мигрантите, предупредиха и правозащитниците от „Амнести Интернешънъл”.

Снощи Германия изненадващо реши да възстанови граничния контрол по границата с Австрия заради неспирния поток бежанци, броени дни след като канцлерът Ангела Меркел уточни, че предоставянето на закрила не може да има числени измерения.

„В този момент Германия временно възстановява граничния контрол по вътрешните граници на ЕС. Фокусът ще бъде върху границата с Австрия. Целта на тези мерки е да ограничи потока от хора към Германия. Необходима е заради сигурността и е предвидена в шенгенското законодателство”, заяви министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия