Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви днес, че оттегля законопроекта за облагане на интернет с данък, предаде агенция "Франс прес"

Той предприе стъпката след масови демонстрации в централноевропейската държава и критики от Европейския съюз.

„Данъкът върху интернет не може да бъде въведен в настоящата си форма”, заяви Орбан. Той обеща „общонационално допитване” по въпроса през януари.

Критиците определиха предложението на премиера като още един опит за заглушаване на несъгласието в страната.

Около 100 000 унгарци участваха във вторник вечерта в поредно протестно шествие в Будапеща срещу намерението на правителството да въведе данък над използването на интернет от 2015 г.

Говорителите на протеста призоваха премиера Виктор Орбан да оттегли плана, който ще задължи доставчиците на интернет да плащат месечно по 700 форинта (2,27 евро) за индивидуален абонат и по 5000 форинта за бизнес абонат.

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по цифровия дневен ред Нели Крус е удовлетворена от решението на унгарските власти да оттеглят законопроекта за налагането на такса за ползването на интернет, съобщи говорителят ѝ Райън Хийт.

„Еврокомисарят е много доволна от това решение”, посочи той. „Гласът на унгарците е чут и това показва, че ЕК е изиграла положителна роля в този случай”, допълни говорителят. По неговите думи регулацията на интернет е много трудна. „Насърчаваме всеки да прави такива стъпки на основата на диалога”, допълни Хийт.