Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви днес, че притокът на мигранти в Европа заплашва идентичността на народите на Стария континент и подсилва заплахата от тероризъм, предаде Асошиейтед прес.

Ден преди срещата на върха на ЕС Орбан, който е на посещение в Русия, повтори, че Унгария не е съгласна се онези в ЕС, които смятат, че мигрантският поток е нещо добро.

"Най-голямата страна в Европа вярва, че това е по-скоро положително, но според нас това е лошо", каза той, без да назовава поименно Германия. 

Орбан нападна онези в ЕС, които съзират отгласи от "тъмните векове" в стремежа на Унгария да защити своите етнически и християнски корени. Той подчерта, че за неговата страна "християнските и националните ценности ще бъдат толкова важни в бъдеще, колкото се били в миналото".

Унгарският премиер атакува и идеята за разпределяне на мигрантите по квоти из ЕС с думите: "Никой не може да бъде накаран да живее с хора, с които не желае да живее". 

Очаква се мигрантската криза да бъде сред основните теми на започващото утре заседание на Европейския съвет, отбелязва АП, цитирана от БТА.