Американски тежки оръжия ще бъдат разположени в две бази в Полша в средата на 2016 г. Това обяви днес полският министър на националната отбрана Томаш Шемоняк, предаде Франс прес.

САЩ обявиха, че временно ще разполагат тежки оръжия в прибалтийските страни, Полша, България и Румъния. Част от техниката ще включва бронирани машини и оръжие, предназначени за една от бригадите, разположена на източния фланг на НАТО.

По думите на Шемоняк условията на разполагането ще бъдат уточнени по време на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел в началото на месец октомври.

Според данните, разпространени от Пентагона, предвидените 250 тежки машини включват 90 танка „Ейбрамс”, 140 бронирани автомобила "Брадли" и 20 самоходни оръдия. Посланникът на САЩ в НАТО Дъглас Лут подчерта, че става дума за техника, която ще бъда използвана за само за учения.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че Русия приема отварянето на тренировъчен център на НАТО в Грузия като провокация. Това обяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова по време на брифинг. По думите ѝ Москва смята, че новият център би засилил връзката между военния алианс и Тбилиси – развитие, което би дестабилизирало региона.

НАТО обяви в четвъртък, че плануваното откриване на тренировъчен център в Грузия би помогнало на бившата съветска република да се приближи до членство в алианса.