Водачът на опозицията в Израел Исаак Херцог призова държавата да приеме бежанци от Сирия и припомни бягството на евреите при предишни конфликти, предаде „Франс прес”.

Официално Израел и Сирия продължават да са в състояние на война и еврейската държава забранява със закон на своите граждани да посещават Сирия. От началото на конфликта в Сирия преди четири години стотици хиляди бежанци преминаха в съседните страни Йордания, Ливан и Турция, но никой не се опита да премине в Израел, който окупира голяма част от сирийските Голански възвишения.

„Призовавам израелското правителство освен хуманитарните усилия които вече полага, да действа за приемането на бежанци, спасяващи се от войната в Сирия”, заяви Херцог по време на публичен дебат в Тел Авив.

Във Фейсбук той написа: „Нашият народ сам е плащал за мълчанието на света и не може да бъде безразличен пред убийствата и зверствата в Сирия”.

Този призив може да предизвика полемика в Израел, където правителството се опитва да репатрира африкански кандидати за убежище, които се посрещат враждебно от израелската държава.

Показателно за напрежението е написаното във Фейсбук от потребителка, която се обърна към Херцог с думите: „Прибери всички бежанци у дома си като си толкова загрижен за тях”.