Експертите на ООН ще работят упорито за разследване на въздушния удар по бежански лагер в Северна Сирия, отнел живота на най-малко 30 души, заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, цитиран от ДПА.

Предвид това, че палатковите селища в контролираните от бунтовниците райони се виждат ясно отвисоко, е крайно неправдоподобно тези смъртоносни нападения да са плод на случайност. Много по-вероятно е те да са умишлени, каза Зеид и подчерта, че това ги прави военно престъпление.

Информацията, че атаките са дело на сирийски правителствени самолети трябва да бъде проверена, отбеляза той.

Самата сирийска армия отрече нейни бойни самолети да са нанесли удара, предаде Ройтерс.

Сирийските правителствени сили обвиниха бунтовниците, че в последно време извършват атаки срещу цивилни цели, за да хвърлят след това вината за нападенията върху властите.

Русия също увери, че над ударения бежански лагер не е имало полети през последните два дни. Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков допусна, че атаката може да е била извършена от сирийския клон на терористичната мрежа „Ал Кайда“ – „Джебхат ан Нусра“ (Фронт на победата), с реактивни системи за залпов огън.

Оглавяваната от Съединените щати международна коалиция срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ също отрече да е извършвала вчерашната атака.

Междувременно Франция осъди въздушните удари срещу бежански лагер в Сирия. В изявление на френското външно министерство се призовава за разследване на този „възмутителен и недопустим акт, който може да бъде окачествен като военно престъпление или престъпление срещу човечеството“, предаде Ройтерс.