ООН прие нови по-строги санкции срещу Северна Корея
Резолюцията предвижда забрана на износа от КНДР на въглища, желязо, олово и морски продукти
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
ООН, Съвет за сигурност
Снимка: EPA

Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция за нови по-строги санкции срещу Северна Корея. Те са в отговор на извършените от Пхенян нови ракетни изпитания, съобщиха световните агенции.

Северна Корея изстреля отново балистична ракетаВероятно тя е паднала във водите на ексклузивната японска икономическа зона в Японско море

Резолюцията предвижда забрана на износа от КНДР на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти. Това може да доведе до съкращаване с една трета на годишния износ на Пхенян, който сега възлиза на 3 млрд. долара. 

САЩ искат среща на Съвета за сигурност на ООН заради Северна КореяЕвропейският съюз очаква Северна Корея да се придържа към международните си задължения

В текста на проекторезолюцията се забранява на страните, в които работят севернокорейци, да увеличават техния брой. Забранява се също създаването на нови съвместни предприятия с КНДР и допълнителни инвестиции във вече съществуващите. Санкциите предвиждат също замразяване на авоарите и забрана за пътуване спрямо 13 физически лица и предприятия, свързани с ядрената и ракетната програми на Пхенян. 

САЩ са изготвили първоначалния текст и са преговаряли по него с Китай в продължение на няколко седмици, отбелязва Асошиейтед прес.

САЩ готвят резолюция за санкции срещу Северна КореяТя ще намали с 1 милиард долара годишния износ на Пхенян

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства новите санкции срещу Северна Корея, които според него ще имат „много голямо финансово въздействие”, предаде Асошиейтед прес. 

„Съветът за сигурност на ООН току-що одобри с 15 гласа „за” и нито един „против” санкции срещу Северна Корея. Китай и Русия гласуваха с нас. Много голямо финансово въздействие”, написа Тръмп в „Туитър”.

Американският президент прекарва 17-дневната си ваканция в частния си голф клуб в щата Ню Джърси. 

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре