Задържаните в Судан българи пилоти са добре и ще бъдат предадени на ООН. Това уверение направи говорителят на „Народноосвободителното движение на Судан – Север”, в чиито ръце са шестимата пилоти, цитиран от световните агенции. Преговорите за освобождаването на българите продължават.

Революционният фронт, задържал българите, е нелегитимен и не се подчинява на закони и конвенции. Въпреки това Ивайло Дерменджиев, който преди години пое защитата на българския пилот Янко Стоименов, съден за авиокатастрофа в Гърция, смята че развръзката е близо.

„Чисто юридически трудно може да се преговаря с тях, но на базата на общи принципи, на базата на чисто политическите цели, които преследват, би могло да се търси добър изход и разбирателство”, смята Дерменджиев, който е доктор по международно право.

Освен адвокат, Дерменджиев е и консул на Кения у нас. Затова знае добре, че Судан е сред най-размирните райони и че българите, които продължават да работят там, го правят с риск за живота си.

„ООН поема гаранция за тези екипажи и прави възможното, за да осигури тяхната безопасност и съответно подходящото възнаграждение”, обясни Ивайло Дерменджиев.

Бранко Чорбаджийски, който преди три години прекара 175 дни в плен, днес е пилот от Отряд 28. Притеснил се силно, когато разбрал, че в Судан става нова заложническа криза с негови колеги, но е сигурен, че те знаят как да се справят. „Убеден съм, че са подготвени. И шестимата ги познавам много добре и съм работил с тях, това са сериозни и здрави момчета. Сигурен съм, че ще се справят. Инстинктът за съхранение ще ги спаси и хората, които работят по случая”, посочи Чорбаджийски.

Преговорите продължават и в момента, но се водят от представителите на ООН, за чиито благотворителни мисии са работили шестимата българи.

„Работим много сериозно. Вече разговаряхме с тях и знаем, че са невредими и са добре. Правим всичко възможно за тяхното бързо и сигурно освобождаване”, коментира говорителят на Програмата на ООН за прехрана Амор Алмарго.

Надеждата е, че задържаните пилоти ще бъдат освободени още в близките часове.

  • Българският хеликоптер се оказал по погрешка над судански бунтовници (ОБНОВЕНА)
  • Шестимата българи в Судан могат да бъдат освободени днес
  • ООН преговаря за пленените в Судан българи
  • Българите, задържани в Судан
  • Българи в Судан - пътят от ада до рая
  • Хеликоптерът със задържаните в Судан българи е на авиокомпания с 10-годишен опит
  • Шестима българи попаднаха в ръцете на судански бунтовници