ООН съобщи, че планира алтернативен маршрут за доставка на помощи в бунтовническите квартали на Алепо - обсадени и често обстрелвани. Междувременно конвой от 40 камиона с хуманитарна помощ остава блокиран в район, разположен между Турция и Сирия, предаде Франс прес.

"Опитваме се всякак да измислим начин да проникнем в източния сектор от Алепо", заяви пред журналисти говорителят на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Йенс Лерке, цитиран от агенцията.

Той нарече "трагично" положението на близо 250 000 души, живеещи в тази част от Алепо - вторият по големина град в Сирия и бивша нейна икономическа столица.

До момента ООН се надяваше да им осигури хуманитарно съдействие, използвайки шосето Кастело - главната транспортна артерия, водеща към Алепо, разположена северно от града. Руско-американското споразумение от 9 септември предвиждаше да бъде демилитаризиран този стратегически маршрут, но това не стана.

Снощи сирийската армия започна мащабно настъпление срещу бунтовническите квартали от Алепо, за да си върне този сектор, изгубен през 2012 г.

Йенс Лерке обясни, че в момента ООН проучва възможността да стигне от Дамаск до източните квартали на града, като използва друг, по-дълъг път.

По думите му - противно на вчерашните твърдения на ООН, хуманитарната помощ в 40-те блокирани камиона няма да се развали в понеделник, а едва "след месеци".

Говорителят съобщи още, че първият хуманитарен конвой, изпратен в обсаден район в Сирия след нападението срещу конвоя в Орум ал Кубра в западната част от провинция Алепо, успешно е пристигнал в обсадения град Муадамия ал Шам край Дамаск. Двайсет и три камиона помощи са разпределени сред 35 000 души.

От началото на януари поне веднъж са получили помощ близо 1,3 милиона души в обсадени или труднодостъпни райони, сочат данни на ООН.