Организацията на обединените нации е отпуснала десетки милиони долари на организации и хора, близки до сирийския президент Башар Асад, пише в. „Гардиън“, цитиран от Франс прес.

Това е станало в рамките на договори за доставяне на хуманитарна помощ.

Служители на британският вестник са прегледали внимателно стотици договори, сключени от ООН от началото на конфликта през 2011 г., в който загинаха над 290 хил. души.

Някои от тези договори са били подписани, въпреки санкциите на ЕС и САЩ срещу техните бенефициенти.

Така ООН е отпуснала над 13 млн. долара на сирийското правителство за развитие на селското стопанство, въпреки че ЕС е забранил търговските отношения с министерствата, облагодетелствали се от тези помощи.

Световната здравна организация е похарчила над 5 млн. долара в помощ на сирийската национална кръвна банка, която е под контрола на министерството на отбраната.

Две агенции на ООН са дали 8,5 млн. долара на благотворителна организация, чийто председател е Асма Асад, съпругата на президента на Сирия.

Друга благотворителна организация, контролирана от Рами Махлуф – богат братовчед на Асад, срещу когото има санкции и е една от най-мразените фигури от опозицията на режима – е получила 268 хил. долара от УНИЦЕФ.

Представители на ООН коментирали пред изданието, че в такъв тежък и сложен конфликт изборът на партньори, които да отговарят за спешните хуманитарни нужди на населението, е ограничен.

„Когато трябва да избираме дали да доставим продукти и услуги през фирми, които може да са свързани с правителството, или да оставим цивилните без жизненоважната помощ, от която се нуждаят, е ясно какво ще предпочетем: нашата работа е да помагаме на цивилните“, казал говорител на ООН, цитиран от „Гардиън“.