ООН обяви най-висока - трета степен, на хуманитарна криза в Йемен. Това съобщи пред журналисти в сряда помощник говорителят на ООН Фархан Хак, съобщи БТА. Решението за повишаването на степента на кризата е взето на съвещание, инициирано от заместника на генералния секретар по хуманитарните въпроси – Стивън О'Брайън.

През последните месеци страната е разкъсвана от вътрешнополитически конфликт между правителствените сили, подкрепяни от коалиция на страните от Персийския залив, и шиитските бунтовници хуни, подкрепяни от Иран.

Според данни на ООН над 80% от населението на Йемен или над 21 милиона души се нуждаят от различни видове хуманитарна помощ. Сегашният план за хуманитарна реакция на ООН е изчислен за едва 11,7 милиона души.

Пред световните медии Хак коментира, че в момента 9,4 милиона души в Йемен са лишени от вода, а други 13 милиона нуждаят от продукти. Тези условия създават предпоставка за избухване на различни инфекциозни заболявания, включително и холера.

Здравната система в страната също е в критично състояние – поне 160 здравни заведения бяха затворени през последните месеци заради проблеми със сигурността, недостиг на гориво или медицински запаси.