ООН не предвижда хуманитарна операция в Алепо
За доставка на помощи е необходимо да бъде гарантирана безопасността на всички страни в конфликта, каза официалният представител на организацията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    5
Алепо
Снимка: Reuters

ООН не предвижда провеждането на хуманитарна операция в Алепо по време на подготвяното за 20 ноември 8-часово спиране на бойните действия от страна на Русия и Сирия. По думите на официалния представител на организацията Стефан Дюжарик за доставка на помощи е необходимо да бъде гарантирана безопасността на всички страни в конфликта.

„Ние със сигурност ще вземем под внимание решението на Русия и Сирия за прекратяване на ударите по въздух преди паузата, насрочена за 20 октомври. ООН и нейните партньори все още са готови да пристъпят към спешна евакуация (на болни и ранени) и да окажат помощ, веднага, след като бъдат дадени всички гаранции за безопасност“, посочи Дюжарик.

Русия и Сирия спират въздушните удари над АлепоРуският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че предсрочното спиране на ударите е необходимо за прилагането на обявената вчера от Москва за 20 октомври „хуманитарна пауза”

По думите му тези гаранции трябва да постъпят от „всички страни, които ще позволят гарантирането на безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп“.

Алепо
Снимка: Reuters

Според Дюжарик в момента ООН не разполага с необходимите гаранции за безопасността на тези служители, които евентуално биха осъществили доставките.

Алепо
Снимка: Reuters
  • 1
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре