Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун определи като „военно престъпление срещу цялото човечество" разрушаването на древния град Нимруд в Ирак. Неговите останки бяха изравнени със земята с булдозери от джихадистката групировка „Ислямска държава". Това деяние предизвика възмущение по целия свят.

Нимруд се намира на 30 километра от Мосул, в северната част на някогашна Месопотамия. Разкопките започват още в средата на XIX век и по-голямата част от статуите се намират в големите европейски и иракски музеи. След разрушаването част от експонатите са били извозени от ислямистите с камиони.

Това предизвика опасенията на ЮНЕСКO, че може да бъдат продадени нелегално зад граница за финансиране на терористичната организация „Ислямска държава”.

„Безразборното разрушаване на наследството не е само притеснение на културната общност или на специалистите. То е част от проблема за глобалната сигурност, то е част от стратегията за културното прочистване, за заличаване на паметта, за финансиране на тероризма”, коментира генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Междувременно иракската армия успя да прогони ислямистите от големи райони край Тикрит - родното място на Саддам Хюсейн, включително и от военната база в град Ал-Багдади.