Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) предупреди в петък вечер, че увеличаващият се брой мигранти от Близкия изток, които се стремят да стигнат по суша до Европа през Балканите, са подложени на нарастващи заплахи от насилие, злоупотреби и злополуки по влаковите линии, които следват, съобщи Асошиейтед прес.

Сухоземният маршрут от Гърция през Македония и Сърбия става все по-популярен през последните две години, след като мигрантите търсят по-малко опасен път в сравнение с прекосяването на Средиземно море от Северна Африка до Италия. Според ВКБООН обаче рисковете се увеличават успоредно с нарастването на броя на мигрантите, които използват т.нар. западнобалкански маршрут. Повечето от тях идват от Сирия, Афганистан, Ирак, Еритрея и Сомалия.

По данни на ВКБООН броят на хората, заявили намерение да търсят убежище в западнобалканските страни, се е увеличил от 5000 през 2012 г. на 20 000 през 2014 г. През първите пет месеца на 2015 г. само в Сърбия са били подадени над 22 000 молби за убежище, включително близо 10 000 през май, което е шест пъти повече в сравнение със същия период миналата година.

ВКБООН заяви, че властите и организациите на гражданското общество в южната част на Сърбия се мъчат да помагат на по около 200 търсещи убежище хора, които се обръщат към тях всеки ден за хуманитарна помощ и съдействие за регистриране и намиране на място за настаняване, след като преминат през границата от Македония.

По оценка на комисариата поне същият брой хора, потенциално нуждаещи се от международна защита, не се регистрират, защото целта им е да влязат в Унгария, за да стигнат до Западна Европа, често с помощта на каналджии.

Според ВКБООН положението на хората, преминаващи през Балканите, е особено тежко в Македония, където мигрантите и бежанците вървят по железопътни релси и планински маршрути и са изложени на риск да бъдат блъснати от влак, да станат жертва на буря и други природни стихии, а също са застрашени от злоупотреби и от заплахи от каналджии и престъпни групи.